Pikantne placki z cukinii, dyni oraz marchewki

Zima przyszła (podobno na razie tylko na chwilę), temperatura jednak nas nie zniechęca do „zażywania świeżego powietrza”. Dla tych którzy lubią spacery w chłodne jesienne popołudnia dziś idealna propozycja na rozgrzewający obiad. Doprawione curry i kolendrą, z odrobiną chilli placki z naszych swojskich dobrodziejstw – cukinii, dyni i marchewki oraz boczkiem dla mięsożerców, podane z kwaśną śmietaną z nutką tymianku.

Składniki na 2 porcje (16 placuszków):

– 1 szklanka startej cukinii
– 1/2 szklanki startej dyni
– 1/2 startej marchewki
– 1/2 średniej cebuli, posiekanej
– 150g boczku wędzonego
– 2 jajka
– 6 lyżek mąki
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki płatków chilli
– 1/2 łyżeczki curry
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
– 4 gałązki tymianku

– olej do smażenia

 

Warzywa starte na drobnych oczkach oraz posiekaną cebulę solimy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut, żeby puściły sok. Śmietanę mieszamy z listkami tymianku.

Boczek drobno kroimy, dodajemy do warzyw razem z jajkami, mąką, chilli, curry i kolendrą i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placuszki o grubości 0,5-1 cm. Smażymy na złocisto-brązowy kolor z obu stron.

Placki podajemy gorące, polane śmietaną.

Składniki na 2 porcje (16 placuszków):

– 1 szklanka startej cukinii
– 1/2 szklanki startej dyni
– 1/2 startej marchewki
– 1/2 średniej cebuli, posiekanej
– 150g boczku wędzonego
– 2 jajka
– 6 lyżek mąki
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki płatków chilli
– 1/2 łyżeczki curry
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
– 4 gałązki tymianku

– olej do smażenia

 

Warzywa starte na drobnych oczkach oraz posiekaną cebulę solimy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut, żeby puściły sok. Śmietanę mieszamy z listkami tymianku.

Boczek drobno kroimy, dodajemy do warzyw razem z jajkami, mąką, chilli, curry i kolendrą i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placuszki o grubości 0,5-1 cm. Smażymy na złocisto-brązowy kolor z obu stron.

Placki podajemy gorące, polane śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code