Pikantne mielone z indyka z słodkimi pieczarkami

Testuję bezlaktozowe zamienniki dla śmietany. Do słodkich rzeczy oraz kuchni azjatyckiej już wiele razy stosowałam mleko kokosowe. Ale co z bardziej swojskimi daniami? Na pierwszy ogień poszedł sos pieczarkowy. Sam smak kokosa nie jest znacząco wyczuwalny, ale dodatek mleka kokosowego nadaje sosowi delikatnego, słodkawego posmaku. Do pieczarek – kotlety mielone z indyka. Bez jajka i glutenu. Do tego na talerzu wylądowały gotowane ziemniaki i gotowana marchewka.

mielony-indyk-pieczarka-2

Składniki na 4 porcje:
500 g mielonego mięsa z indyka ♥ 1 łyżeczka oleju sezamowego ♥ 1 papryczka chilli ♥ 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu ♥ mąka gryczana ♥ oliwa do smażenia
150g pieczarek ♥ 1/2 cebuli ♥ 2 łyżki masła klarowanego ♥ 1 łyżka mąki gryczanej ♥ 100 ml mleka kokosowego ♥ natka pietruszki ♥ sól

Mięso mieszamy z olejem, posiekaną papryczką chilli i pieprzem. Dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety nabiorą brązowego koloru koloru.

Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy drobno posiekane pieczarki. Smażymy, aż nabiorą złotego koloru (ok. 5 minut). Na patelnię wlewamy 100 ml wody, dusimy pieczarki przez kolejne 5 minut. Dodajemy mąkę, intensywnie wmieszamy, wlewamy mleko kokosowe i mieszając czekamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną pietruszkę.

Kotlety podajemy z sosem.

mielony-indyk-pieczarka-3

mielony-indyk-pieczarka-1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code