Pierogi z truskawkami

Od mniej więcej tygodnia jestem na diecie truskawkowej. Na śniadanie: owsianka z truskawkami lub jogurt z musli i truskawkami. Na drugie śniadanie: kefir z truskawkami. Na obiad: naleśniki z białym serem i truskawkami, ryż na mleku z truskawkami, makaron z białym serem i truskawkami albo… pierogi z truskawkami.

Cienkie, delikatne ciasto, szczypta cynamonu i dla słodyczomaniaków odrobina cukru (dla mnie i kaszubskich truskawek już nie koniecznie). Do tego ewentualnie trochę kwaśnej śmietany, bitej śmietany, lodów śmietankowych czy stopionego masła – według upodobań. A co więcej – taki słodki kawałek lata możemy mieć również zimą – pierogi można zamrozić, lub wykorzystać zamrożone latem owoce.

No to Panie i Panowie – do lepienia!

pierogi_tru_1

Składniki na ok. 30 pierogów:

ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 1 małe jajko
– 125 ml ciepłej wody

 

nadzienie:
– 500 g truskawek*
– cynamon
– cukier (opcjonalnie)

do podania:
– roztopione masło, kwaśna śmietana, ubita śmietana lub lody śmietankowe

*dobrze jest wybrać truskawki zbliżonego rozmiaru, przecięte puszczą sok i pierogi mogą się rozpaść przy gotowaniu

Z mąki, jajka i wody wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Dzielimy na pół, jedną część zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Drugą połowę rozwałkowujemy na cienki placek (1-1,5 mm grubości). Wykrawamy (np. szeroką szklanką lub kieliszkiem) kółka, na środku sypiemy szczyptę cynamonu i cukru (jeśli go dodajemy), układamy truskawkę i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut.

Mrożenie:
Surowe pierogi układamy na tacy oprószonej mąką lub wyłożonej folią spożywczą, tak aby nie dotykały się nawzajem. Wkładamy do zamrażarki. Po zamrożeniu (u mnie to trwa ok. 2-3 h) pierogi przekładamy do woreczków strunowych (najwygodniej w porcjach „na jeden raz).
Mrożone pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Dobrze sprawdzić po wrzuceniu pierogów do garnka delikatnie sprawdzić łyżką, czy pierogi się do dna nie przykleiły.

pierogi_tru_2

pierogi_tru_3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code