Pierogi z mięsem

Najlepsze pierogi z mięsem robi moja mama. Chociaż moje były na tyle dobre, że mój naczelny tester stwierdził, że mógłby takie jeść codziennie 😉

Farsz: 1kg ugotowanej wołowiny z włoszczyzną (po prostu ugotowałam rosół na kilogramowym kawałku mięsa) zmieliłam z 3 ugotowanymi marchewkami.
Doprawiłam pieprzem, solą morską i  mieloną czerwoną ostrą papryką.

Ciasto: 60dkg mąki poznańskiej wyrobiłam z 1 jajkiem i 250ml ciepłej wody na gładkie ciasto, sprężyste, nielepiące się do rąk.

Z ciasta wycinałam krążki o średnicy ok. 8 cm, napełniałam farszem i zlepiałam.

Pierogi ugotowałam w osolonym wrzątku (część zamroziłam, najpierw na tacce, żeby się nie posklejały, następnie przełożyłam do woreczka strunowego).

Okrasa: 20dkg chudego wędzonego boczku pokroiłam w drobne słupki i mocno zarumieniłam z posiekaną 1 średnią cebulą. Zdjełam z ognia i dodałam bardzo drobno posiekanej suszonej pietruszki.

3 myśli w temacie “Pierogi z mięsem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code