Najlepsze pierogi z mięsem robi moja mama. Chociaż moje były na tyle dobre, że mój naczelny tester stwierdził, że mógłby takie jeść codziennie 😉
Farsz: 1kg ugotowanej wołowiny z włoszczyzną (po prostu ugotowałam rosół na kilogramowym kawałku mięsa) zmieliłam z 3 ugotowanymi marchewkami.
Doprawiłam pieprzem, solą morską i mieloną czerwoną ostrą papryką.
Ciasto: 60dkg mąki poznańskiej wyrobiłam z 1 jajkiem i 250ml ciepłej wody na gładkie ciasto, sprężyste, nielepiące się do rąk.
Z ciasta wycinałam krążki o średnicy ok. 8 cm, napełniałam farszem i zlepiałam.
Pierogi ugotowałam w osolonym wrzątku (część zamroziłam, najpierw na tacce, żeby się nie posklejały, następnie przełożyłam do woreczka strunowego).
Okrasa: 20dkg chudego wędzonego boczku pokroiłam w drobne słupki i mocno zarumieniłam z posiekaną 1 średnią cebulą. Zdjełam z ognia i dodałam bardzo drobno posiekanej suszonej pietruszki.
rewelacja, dziewczzyno bosko gotujesz !!!