Pierogi z dynią i gorgonzolą

Pierogi przyrządzone na „pierogowe party” jako dodatek do pierogów z mięsem, na które zaprosiliśmy naszych znajomych, którzy również lubią gotować i dobrze zjeść. Jeśli pierogi mają być samodzielnym daniem, lepiej dodać połowę gorgonzoli, która ma dość wyrazisty smak.

Przygotowujemy ciasto na pierogi z 30 dkg mąki (przepis jak w tych z mięsem, zamiast „połowy jajka” można dodać całe żółtko i 1/2 białka).

Farsz: 1 szklanka puree z dyni (obraną dynię kroimy w kostkę, gotujemy do miękości, miksujemy na puree. Można przygotować większą ilość i zagotować porcje w słoikach) mieszamy z 10 dkg pokrojonego w kosteczkę sera gorgonzola. Do puree dodajemy 1 czubatą łyżkę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

Na ciasto nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Można mrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code