Kopytka (pierogi leniwe) ziemniaczano-twarogowe

Leniwe, kopytka serowe, z ziemniakami, z mąką pszenną czy krupczatką. Co kuchnia to przepis. Poniższy przepis, jest wypadkową pierogów leniwych serowych z mąki krupczatki i leniwych Prezydentowej. W dwóch (nawet trzech) przybraniach, na słodko i dla mięsożerców, co twierdzą, że obiad na słodko to nie obiad 😉 Wpadłam też na pomysł, który potem doczytałam też u Prezydentowej – przy krojeniu ciasta na „pierogi” nóż można zanurzać w mące, żeby ciasto się do niego nie kleiło.

Leniwe z bułką tartą i cynamonem

0,5 kg ugotowanych ziemniaków przeciskamy przez praskę razem z 0,5 kg twarogu (u mnie chudy). Do tego dodajemy 0,2 kg mąki krupczatki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 surowe jajko i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Dzielimy na 5-6 porcji. Z każdej formujemy wałek ok. 3cm grubości, który następnie spłaszczamy dłonią. Kroimy nożem na 2-3 cm kawałki.

Leniwe gotujemy w dużej ilości osolonej wody – wkładamy je do wrzątku, po wypłynięciu gotujemy przez 2-3 min.

Przybranie dla niego: wędzony boczek kroimy i cebulkę w kosteczkę, rumienimy na patelni. Leniwe podajemy z przygotowaną okrasą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Leniwe dla niego

Przybranie dla niej:

1. Na patelni topimy masło, dodajemy bułkę tartą, rumienimy. Polewamy bułką leniwe, posypujemy cukrem i cynamonem.

2. Na patelni topimy masło, dodajemy skórkę kandyzowaną pomarańczową, zdejmujemy z ognia. Polewamy leniwe masłem z skórką pomarańczy, posypujemy cukrem i cynamonem.

Kopytka można śmiało mrozić. Surowe kopytka układamy na tacce, najlepiej wyłożonej folią spożywczą, tak aby się nie stykały. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Gdy kopytka się zamrożą, przekładamy do torebki do mrożonek lub pudełka.


Jedna myśl na temat “Kopytka (pierogi leniwe) ziemniaczano-twarogowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code