Przepis od ex-teściowej 😉 tego akurat mi nie zabroniła udostępniać 😛
Składniki (na 3 głodne osoby):
♥ 1/2 kg twarogu,
♥ 1/2 kg mąki krupczatki,
♥ 2 jajka,
♥ sól,
do podania
♥ masło, cukier, cynamon, bułka tarta.
Twaróg z jajkami mielimy blenderem ręcznym. Dodajemy mąkę i wyrabiamy, ciasto. Powinno ono pozostać puszyste i nie lepić się do rąk. Dzielimy na 3-4 części.
Z każdej formujemy wałek, o średnicy 2-3 cm. Tępą stroną noża wykonujemy nacięcia do połowy wałka, a następnie ostrą stroną tniemy ciasto na kopytka, prostopadle do pierwszych nacięć (powstaną paseczki na kopytkach).
Gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch (warto sprawdzić stopień ugotowania przekrawając jedną kluskę na pół).
Bułkę tartą rumienimy na maśle (w proporcji 1:1). Polewamy bułką tartą z masłem i posypujemy cukrem. Można również oprószyć mielonym cynamonem.
Jedna myśl w temacie “Pierogi leniwe”