Pierogi leniwe

Przepis od ex-teściowej 😉 tego akurat mi nie zabroniła udostępniać 😛

Składniki (na 3 głodne osoby): 
♥ 1/2 kg twarogu,
♥ 1/2 kg mąki krupczatki, 
♥ 2 jajka,
♥ sól, 

do podania
♥ masło, cukier, cynamon, bułka tarta.

Twaróg z jajkami mielimy blenderem ręcznym. Dodajemy mąkę i wyrabiamy, ciasto. Powinno ono pozostać puszyste i nie lepić się do rąk. Dzielimy na 3-4 części.

Z każdej formujemy wałek, o średnicy 2-3 cm. Tępą stroną noża wykonujemy nacięcia do połowy wałka, a następnie ostrą stroną tniemy ciasto na kopytka, prostopadle do pierwszych nacięć (powstaną paseczki na kopytkach).

Gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch (warto sprawdzić stopień ugotowania przekrawając jedną kluskę na pół).

Bułkę tartą rumienimy na maśle (w proporcji 1:1). Polewamy bułką tartą z masłem i posypujemy cukrem. Można również oprószyć mielonym cynamonem.

Jedna myśl na temat “Pierogi leniwe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code