Pierogi B&B [bób i boczek]

Kupiłam bób. Nie pierwszy, i nie ostatni w tym roku. Zazwyczaj gotuję bób, gotuję makaron, dodaję podsmażony boczek lub kurczaka, pietruszkę zieloną, czosnek, parmezan i obiad jest. Pyszny, ale ile można? Jest weekend, jest więcej czasu, można się pobawić. No to co? No to pierogi!

IMG_4394

Składniki (na 20-25 średniej wielkości pierogów):
♥ 300 g mąki pszennej
♥ 1 jajko
♥ 125 ml gorącej wody (50-60*C)

♥ 300 g bobu
♥ 200 g wędzonego boczku
♥ 1 średniej wielkości cebula
♥ 2 ząbki czosnku
♥ płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

♥ 100 ml jogurtu naturalnego
♥ koperek (suszony lub świeży)
♥ sól i pieprz

Bób płuczemy, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut. Odcedzony i przestudzony mielimy (blenderem, malakserem lub maszynką do mielenia mięsa) na jednolitą masę. Boczek kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na suchą patelnię i na małym ogniu rumienimy. Boczek przekładamy do miski, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę i czosnek. W misce mieszamy zmielony bób, boczek i cebulę z czosnkiem. Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem do smaku.
Z mąki, jajka i wody zagniatamy energicznie ciasto. Ciasto dzielimy na 3-4 części. Po kolei rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 milimetrów (pozostałe ciasto warto zawinąć w folię spożywczą lub wilgotną, lnianą ściereczkę, żeby nie wysychało). Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.
Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Ugotowane pierogi podajemy polane sosem jogurtowo-koperkowym.

Pierogi można mrozić – surowe pierogi układamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Po zamrożeniu przekładamy je do woreczków przeznaczonych do mrożenia dzieląc na porcje (np. 1 woreczek = 8 pierogów = 1 osoba).

IMG_4384 IMG_4389 IMG_4393

Jedna myśl na temat “Pierogi B&B [bób i boczek]”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code