Pieczone mielone kotleciki z czerwonym curry

Malutkie kotleciki – szybko się pieką – z zmielonej piersi indyczej lub kurzej, z dodatkiem czerwonej fasoli i czerwonej pasty curry. Polane sosem jogurtowym z dodatkiem curry (tym razem tego bardziej znanego – żółtego w proszku), a do zagryzania podpieczona tortilla oraz surówka (np. colesław).

Składniki na 2 porcje:

– 250 g piersi z kurczaka lub indyka
– 100 g czerwonej fasoli (1/2 puszki)
– 1/4 cebuli
– 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
– olej do posmarowania kotlecików

sos:
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku (żółtej)
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1 ząbek czosnku

Mięso mielimy razem z odsączoną czerwoną fasolą, posiekaną drobno cebulą oraz pastą curry (przydatny jest tu malakser z funkcją siekania). Z powstałej masy formujemy kotleciki niewiele większe od orzecha włoskiego. Kotleciki układamy na blaszze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich smarujemy olejem (np. za pomocą pędzelka).*

Blaszkę z kotlecikami wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy przez 20-25min aż kotleciki się zarumienią.

Jogurt mieszamy z przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.

Kotleciki podajemy z sosem, podpieczoną i pociętą na kawałki tortillą oraz surówką.

*Formując kotleciki możemy dłonie delikatnie natrzeć oliwą – mięso nie będzie się do skóry kleić, a i potem nie trzeba już smarować kotlecików.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code