Penne z kurczakiem i gorgonzolą

Szybki i niezbyt pracochłonny obiad. Wykwintny w smaku. Najwięcej czasu zajęło mi rozmrożenie cyca z kuraka 😉


Składniki (na 3-4 porcje):

  • podwójna, niewielka pierś z kurczaka
  • 100g gorgonzoli
  • 150ml śmietanki słodkiej 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • makaron penne (rurki)
  • dwie garści świeżej rukoli

Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Posypane papryką mięso  podsmażamy na patelni, – ja lubię, jak się lekko zrumieni. Dodajemy posiekany czosnek, gorgonzolę, rozkruszoną palcami na mniejsze kawałki i zalewamy śmietanką, trzymamy na wolnym ogniu, mieszając co kilka minut, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym (wg instrukcji na opakowaniu) makaronem. Całość posypujemy liśćmi rukoli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code