Penne z kurczakiem i ciecierzycą

Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni. Dodajemy 1 łyżeczkę garam masali z 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki. Prażymy przyprawy przez ok. 1 min. Dodajemy 350 g piersi z kurczaka pokrojonej w kosteczkę, obsmażamy. Dodajemy czosnku, pieprzu oraz odsączoną zawartość 1 puszki odsączonej ciecierzycy, dusimy całość przez ok. 10 min. Do kurczaka wrzucamy ugotowany al dente makaron (u mnie penne kolorowe), mieszamy dokładnie. Wlewamy 250 ml 18% słodkiej śmietanki (najlepiej takiej w temperaturze pokojowej) i dodajemy 1 płaską łyżkę tartego parmezanu. Mieszamy i redukujemy sos na wolnym ogniu aby trochę zgęstniał.  Po przełożeniu na talerz posypujemy tartym parmezanem.

Przepis idealnie się nadaje na primi piatti, i do takiej kategorii w konkursie Viva Italia! ją zgłaszam (aczkolwiek u mnie makaronowe dania są daniami głównymi ;))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code