Penne z brokułami

brocolli_2

Składniki na 2 osoby:

– 1 główka brokuła
– 200 g piersi z indyka lub kurczaka (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku
– 1
– 150ml śmietany
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
– oliwa do smażenia
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– pieprz i sół
– 150g ugotowanego al dente makaronu penne (lub innego ulubionego)

Brokuła dzielimy na różyczki, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Mięso kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mięso, doprawiamy 1 łyżeczką sosu sojowego i pieprzem. Smażymy 4-5 minuty, aż mięso się zrumieni.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, curry i smażymy przez 30 sekund, dodajemy brokuła i 1 łyżeczkę sosu sojowego, dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę (oprószamy nią całą zawartość patelni, tak aby nie było grudek) i energicznie mieszamy. Po 2-3 minutach ściągamy z ognia, doprawiamy siką do smaku, dodajemy pietruszkę i tymianek, mieszamy.

Na talerzach nakładamy makaron, brokuły i mięso. Podajemy od razu.

 

 

brocolli_1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code