Co do pierogów to mam jeden podstawowy przepis, ale postanowiłam troszkę go zmodyfikować, żeby był bardziej fit 😉
Farsz:
po 25 dkg ugotowanej do miękkości wołowiny i wieprzowiny (ładnej, bez przerostów, np. ligawa wołowa i łopatka wieprzowa);
ugotowane warzywa: 2 marchewki, jedna pietruszka, kawałek selera;
1 średnia cebula;
2 ząbki czosnku;
sól, pieprz, czerwona mielona ostra papryka
Wszystkie składniki mielimy w maszynce lub w malakserze, doprawiamy do smaku.
Ciasto:
20 dkg mąki poznańskiej plus garść do podsypania
10 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
1 surowe żółtko
125 ml ciepłej wody
Ze składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ja wstępnie składniki mieszam w malakserze metalowymi ostrzami, następnie wyrabiam ciasto na stolnicy.
Ciasto 2-3 porcje, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Wycinamy kółka dowolnej wielkości, nakładamy farszu na środek i dokładnie zlepiamy brzegi. W zależności od wielkości gotujemy w osolonym wrzątku 3-5 min, licząc od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką z boczkiem.