Pasztet z czerwonej soczewicy z batatem, pieczoną papryką i marchewką

Mój ulubiony pasztet, to domowy, mięsny, pieczony pasztet. Mam jednak takie dni/tygodnie/miesiące, że mam mniejszą ochotę na mięso. W tym przypadku nałożyła się jeszcze konieczność okresowego wykluczenia z diety m.in. wątróbki oraz brak maszynki do mielenia mięsa lub dużego malaksera. Do tego wykonania tego pasztetu wystarczy zwykły blender typu „żyrafa”. Dodatek batata, marchewki i pieczonej papryki nadaje słodkawego smaku, złamanego mieloną kolendrą oraz ostrą papryką.

Batata, marchew i paprykę przed blendowaniem pieczemy – jeśli  mamy miejsce na blaszce warto wykorzystać je na upieczenie przy okazji np. dodatkowych papryk lub dyni.

img_3776

Składniki (na 3 foremki o wymiarach 15 x 7 x 5 cm):
 1 szklanka* czerwonej soczewicy,
♥ 1 batat,
♥ 1 czerwona papryka,
♥ 2 marchewki,
♥ 1/5 szklanki oleju rzepakowego + do smarowania formy,
♥ 1/3 szklanki* płatków owsianych + do obsypania formy,
♥ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
♥ 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
♥ 1/4 – 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
♥ 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
♥ 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki

*szklanka = 250 ml

Piekarnik nagrzewamy do 150ºC, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy obrane marchewki, paprykę przekrojoną na pół i pozbawioną gniazda nasiennego oraz batata. Pieczemy na środkowej półce przez 45 minut. Upieczoną paprykę oraz batata obieramy ze skóry.
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości (około 15-20 minut).
Płatki owsiane mielimy w malakserze lub młynku do kawy.
Soczewicę, pozostałe warzywa, olej, płatki owsiane oraz przyprawy przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę.
Do wysmarowanych olejem i obsypanych płatkami owsianymi foremek przekładamy masę (wierzch można również posypać płatkami) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 45 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przechowujemy w lodówce w szczelnym pudełku lub zamrażamy.

img_3772

img_3780

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code