Pasta do pieczywa z rzodkiewki, szczypiorku i jajek

Pasta, którą moja mama przyrządza od pierwszego ukazania się nowalijek do końca lata. Szczerze, zawsze ją wyjadałam prosto z miski 😉

Pastą smarujemy pieczywo (nie trzeba żadnego masła, pasta jest mocno wilgotna), na nią możemy położyć plaster dobrej szynki, lub żółtego sera. Ale najczęściej nie kładę nic, żeby wyraźniej czuć jej smak. Delikatnie ostry, ale jednocześnie świeży.

Przygotowanie – jest banalnie proste, i zajmie nie więcej niż 20 minut.

Składniki na 6 porcji:

– 3 jajka
– pęczek rzodkiewek
– pęczek szczypiorku
– 3 łyżki majonezu
– sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (można również zetrzeć na tarce na dużych oczkach, lub posiekać za pomocą malaksera).

Rzodkiewkę myjemy, ucinamy korzonki i czubek gdzie wyrastają liście. Kroimy w drobną kosteczkę (można również zetrzeć na tarce na dużych oczkach, lub posiekać za pomocą malaksera).

Szczypiorek siekamy.

Jajka, rzodkiewki i szczypiorek mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przechowujemy w lodówce, w zamykanym pudełku przez 2-3 dni. Pastę każdorazowo dobrze jest wymieszać, gdyż rzodkiewka puszcza sok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code