Pasta al pomodoro

Czyli najprostszy w świecie makaron z sosem pomidorowym. U mnie fusilli, ale równie dobrze sprawdzi się z spaghetti, czy innym ulubionym rodzajem.
Obiad z cyklu „w 15 minut” – czyli tyle ile się gotuje makaron 🙂

Na 2 porcje.
200-250 g makaronu gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, na której następnie szklimy posiekaną 1 średniej wielkości cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Dodajemy do tego 300 ml posiekanych pomidorów (u mnie krojone z kartonika + kilka koktajlowych), dusimy przez 4-5 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Do pomidorów dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code