Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zimne można odgrzać szybko w piekarniku (200 stopni, na folii aluminiowej, przez 10 min). Ser w panierce powoduje, że panierka jest bardziej zwarta i chrupiąca. Zamiast chilli można natrzeć solą czosnkową.
Składniki:
- 1,5kg skrzydełek z kurczaka
- 4 jajka
- bułka tarta
- mąka
- drobno tarty żółty ser (stosunek objętościowy bułki tartej do sera: 2:1)
- sól, chilli mielone
- olej do smażenia
Skrzydełka myjemy wodą, osuszamy, nacieramy solą i chilli w proszku. Odstawiamy na min. 3h (u mnie leżały całą noc w chłodziarce). Skrzydełka panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z startym żółtym serem. Smażymy na rozgrzanym oleju (nie jest konieczne smażenie w głęboki tłuszczu – wystarczy docisnąć na chwilę skrzydełka do dna patelni, i smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem) z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone skrzydełka kładziemy na papierowe kuchenne ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
A można upiec je w piekarniku? ;>
ja nie próbowałam, bo nie mam przekonania do pieczenia panierki z bułki tartej,żeby była chrupiąca cała
na pewno można je odgrzać w piekarniku na drugi dzień, i są pyszne 🙂
sorry ale wedlug twojego przepisu to wydaje mi sie ze skrzydelka beda surowe w srodku.. jeszcze rozumiem jakby byly gotowane wczesniej czy cos.. ale tak na patelnie prosto to panierka sie spali zanim kurczak sie w srodku dosmazy.. wiec polecam wrzucic je do piekarnika
oczywiscie wczesniej wrzucic na chwile na patelnie aby panierka zrobila sie chrupka 😉
robiłam je tak kilka razy, i ani razu nie były surowe w środku, kwestia ustawienia małego płomienia pod patelnią + dobra patelnia