Panierowane skrzydełka z kurczaka

Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zimne można odgrzać szybko w piekarniku (200 stopni, na folii aluminiowej, przez 10 min). Ser w panierce powoduje, że panierka jest bardziej zwarta i chrupiąca. Zamiast chilli można natrzeć solą czosnkową.


Składniki:

  • 1,5kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • drobno tarty żółty ser (stosunek objętościowy bułki tartej do sera: 2:1)
  • sól, chilli mielone
  • olej do smażenia

Skrzydełka myjemy wodą, osuszamy, nacieramy solą i chilli w proszku. Odstawiamy na min. 3h (u mnie leżały całą noc w chłodziarce). Skrzydełka panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z startym żółtym serem. Smażymy na rozgrzanym oleju (nie jest konieczne smażenie w głęboki tłuszczu – wystarczy docisnąć na chwilę skrzydełka do dna patelni, i smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem) z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone skrzydełka kładziemy na papierowe kuchenne ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

6 myśli na temat “Panierowane skrzydełka z kurczaka”

  1. ja nie próbowałam, bo nie mam przekonania do pieczenia panierki z bułki tartej,żeby była chrupiąca cała

    na pewno można je odgrzać w piekarniku na drugi dzień, i są pyszne 🙂

  2. sorry ale wedlug twojego przepisu to wydaje mi sie ze skrzydelka beda surowe w srodku.. jeszcze rozumiem jakby byly gotowane wczesniej czy cos.. ale tak na patelnie prosto to panierka sie spali zanim kurczak sie w srodku dosmazy.. wiec polecam wrzucic je do piekarnika

  3. robiłam je tak kilka razy, i ani razu nie były surowe w środku, kwestia ustawienia małego płomienia pod patelnią + dobra patelnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code