Obiad pod inspiracją Julii Child.

Po obejrzeniu „Julia&Julie” naszła mnie ochota na kuchnię francuską. Która większości kojarzy się tylko z żabimi udkami i ślimakami. A rzeczywistość jest inna.

Zaopatrzyłam się w „Mastering the Art of French Cooking” i przygotowałam dwudaniowy obiad zainspirowany przepisami Julii Child. Bo ja nie potrafię robić czegoś idealnie wg przepisu 😉

Zupa pieczarkowa, piersi kurze smażone w samej mące na maśle, z kwaśnym sosem, słodka marchewka a do tego pure z ziemniaków z dodatkiem czosnku.

Bon Appetit.

Zupa pieczarkowa:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 5 łyżek masła
  • 2 żółtka jajek
  • 125ml śmietanki (18-30% – ja użyłam 18%, aby zupa była lżejsza)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Cebulę drobno siekamy, szklimy na 3 łyżkach masła przez ok. 8-10 min. Nie rumienimy. Zasypujemy 3 łyżkami mąki, mieszamy. Cebulę hartujemy gorącym bulionem, następnie dodajemy do bulionu. Nóżki pieczarek kroimy drobno, dodajemy do bulionu, dodajemy pietruszkę, tymianek, sół i pieprz, następnie gotujemy ok. 20min.

Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy je na 2 łyżkach masła przez ok. 10 min, dodajemy do reszty zupy, gotujemy kolejne 10-15 min.

Żółtka ubijamy trzepaczką z śmietaną, dodajemy do gorącej (ale nie gotującej się) zupy. Podajemy zupę samą lub z grzankami.

Piersi kurze z Beurre Noisette

Podwójną pierś z kurczaka kroimy na ćwiartki. Solimy i pieprzymy. Panierujemy w samej mące i smażymy na złocisty kolor na sklarowanym maśle.

sos: 4łyżki sklarowanego masła podgrzewamy z 3 łyżkami posiekanej natki pietruszki i 1 łyżki soku z cytryny.

Usmażone mięso polewamy sosem.

Marchewka:

  • 1 1/2 kg marchewki, obranej, pociętej w drobną kostkę lub w zapałki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 litra wody
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Marchewkę gotujemy w wodzie z cukrem, solą i masłem przez 15-40min (aż zmięknie, w zależności od wielkości kawałków). Na koniec odlewamy nadmiar wody i posypujemy pietruszką.

6 myśli na temat “Obiad pod inspiracją Julii Child.”

  1. Zrobiłam dziś chłopakowi…nosił mnie na rękach,jak już mógł się ruszyć.Pozdrawiam i oby więcej tak pysznych przepisów 🙂

Pozostaw odpowiedź rogatek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code