Mus truskawkowo-bananowy

Na 4 porcje.

6 dkg herbatników (np. BeBe) kruszymy. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.

1 dojrzałego banana miksujemy blenderem z 4-6 łyżkami śmietany słodkiej 18% z dodatkiem połowy rozpuszczonej żelatyny jednolitą masę. Najlepiej masę ubijać w wysokim, wąski pojemniku, wykonując energiczne ruchy, tak aby napowietrzyć mus. Do banana można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny/limonki – masa bananowa może ciemnieć.

20 dkg truskawek miksujemy z 2 łyżkami śmietany słodkiej 18% z dodatkiem połowy rozpuszczonej żelatyny jednolitą masę.

W szklankach/pucharkach układamy warstwami: herbatniki, mus bananowy, herbatniki, mus truskawkowy. Odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami i herbatnikami.

Jedna myśl na temat “Mus truskawkowo-bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code