Mini torcik

Torcik jest w sam raz na jeden raz.

Składniki (na 6 torcików, w muffinkowej formie):
4 jajka ♥ 4 łyżki letniej wody ♥ 3/4 szklanki mąki ♥ 3/4 szklanki cukru ♥ 400 ml śmietanki słodkiej 30% schłodzonej ♥ 1 łyżeczka żelatyny spożywczej ♥ 3 łyżeczki cukru waniliowego ♥ opcjonalnie – kawa i/lub jakiś delikatny alkohol do nasączenia, owoce (ja wzięłam brzoskwinie z zalewy), siekane orzechy, migdały, wiórki czekoladowe – do posypania

Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i wodą na puszystą masę (cukier powinien się całkiem rozpuścić). Osobno ubijamy pianę z białek (z szczyptą soli, będzie sztywniejsza). Do ubitych jajek powoli dodajemy mąkę, a następnie pianę z białek. Ciasto powinno być dobrze wymieszane, lekko lejące się, puszyste. Ciasto wlewamy do muffinowych form (porcja ciasta starcza na 10-12 muffinów). Należy pamiętać żeby nie przekraczać 2/3 wysokości formy, żeby ciasto podczas rośnięcia nie uciekło. Ciasto wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy ok 20-25min (góra powinna się lekko zrumienić, ciasto w środku powinno być suche). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, i ciasto zostawić w środku do ostygnięcia (szok temperaturowy mógłby spowodować, że ciasto siądzie). Gdy ciasto już ostygnie, wyjmujemy je z formy. Każdy torcik przekrawamy na pół. Obie części skrapiamy kawą/alkoholem. Na dolnej części układamy owoce, warstwę śmietany, resztę ciasta, ponownie warstwę śmietany i posypujemy bakaliami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code