Mini-serniczki waniliowe z świeżymi owocami

I jeszcze jeden deser na zimno, z świeżymi owocami. Tym razem smak „naturalny” zmieniłam na wanilię. Użyłam serka President i jak dla mnie ma jedną wadę – jest strasznie słodki. Co prawda ja mało słodzę i mało solę, więc dla mnie wszystkie półproduktu i gotowce są za słodkie lub za słone. Wracając do tematu – nie dodałam tylko 1 łyżkę już więcej cukru. Serek waniliowy można zastapić naturalnym dodając cukier z wanilią lub ziarenka wanilii.

Idealnie pasują do deseru kwaśne owoce, sezonowe. U mnie borówka (bo to M. przyniósł jak poprosiłam o „jakieś” owoce). Ale maliny, jeżyny, truskawki czy nawet wiśnie będą tu pasować.

Jako spód – zwykłe biszkopty nasączone likierem czekoladowym (muszę go do czegoś wykorzystywać) rozrobionym zmlekiem. Likier można zastąpić po prostu kakaem.

Same serniczki dobrze robić w wyłożonej papilotkami formie do muffinów lub w kokilkach.

Składniki na 10 serniczków
(ø 5 cm):
– 400 g serka waniliowego
– 1 żółtko
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki żelatyny
– 10 okrągłych biszkoptów
– 200 g owoców (np. borówek)
– 2 łyżki likieru czekoladowego i 2 łyżki mleka (lub 1 łyżeczka kakao i 4 łyżki mleka)

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.

Żółtko ubijamy z cukrem i 1 łyżką wody, aż cukier się rozpuści. Dodajemy stopniowo serek cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i ubijamy wszystko kilka minut na puszystą masę.

Formę do muffinów wykładamy papilotkami, na dnie każdej układamy po biszkopcie, które za pomocą pędzelka nasączamy likierem wymieszanym z mlekiem (lub kakaem). Następnie przekładamy masę serową do foremek, a na wierzchu układamy owoce.

Serniczki wstawiamy do lodówki na minimum 4 h, aby dobrze stężały. Gotowe serniczki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pudełku przez 2-3 dni.

2 myśli na temat “Mini-serniczki waniliowe z świeżymi owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code