Mini bułeczki z pomidorami i bazylią

Wzięło mnie na drożdże. Tak mi cudnie wszystko rośnie, czasem nawet bardziej niż się spodziewałam, że nie potrafię przestać. Ciasto robię cały czas to samo, bo mi dobrze wychodzi, tylko eksperymentuję z dodatkami i kształtem wypieków. Dziś podzieliłam ciasto na dwie połowy, i zrobiłam mini bułeczki z pomidorkami i bazylią oraz drożdżówki z białym serem i czekoladą. Ale składniki podaję na całą porcję ciasta oraz proporcjonalnie do tego ilość dodatków.

Bułeczki wyśmienite jako przekąska lub dodatek do dań. Do pracy jak najbardziej.

Składniki (przed przygotowaniem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową):

  • ciasto
    • 5dkg niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
    • 3dkg świeżych drożdży
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 jajko
    • 50dkg mąki
  • dodatki:
    • 4 pomidory
    • ząbek czosnku
    • czubata łyżeczka bazylii

Przepis:

Zaczyn: rozdrabniamy w kubku drożdże, mieszamy z 3 łyżkami mleka, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15minut. Drożdże powinny zacząć rosnąć (pienić się).

Nadzienie:pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Usuwamy pestki z „mokrą” częścią miąższu. Resztę pomidorów kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do nieprzywierającego rondelka/na patelnię. Gotujemy na małym ogniu, aż pomidory zrobią się miękkie i gęste. Pod koniec gotowania dodajemy rozgnieciony czosnek oraz bazylię.

Ciasto właściwe: czosnek drobno siekamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i czosnkiem, dodajemy drożdże, jajko, masło oraz resztę mleka. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy się połączą wyrabiamy ciasto rękami, aż do otrzymania jednolitej masy, odchodzącej od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte, na ok 30, żeby ciasto podrosło. Ciasto dzielimy na 4 części (na mniejszych kawałkach łatwiej operować). Każdą porcję rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5cm, na kształt kwadratu. Wzdłuż jednego z dłuższych boków rozsmarowujemy 1/4 pomidorów. Zwijamy całość w rulon i kroimy na „plasterki” o grubości 1-2cm. Układamy wszystko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10-15min, aż bułeczki się lekko zarumienią.

bp2

Przepis bierze udział w akcji:

3 myśli na temat “Mini bułeczki z pomidorami i bazylią”

  1. no wiec bede walczyc z lekką modyfikacja bo u nas dostac swieze drozdze to uoooooooooo, instant co najwyzej, wiec bedzie ciezko ale powalcze 😀

    a i raz robilam drozdzowe Twoje ale dodalam.. uwaaaaaaaaaga! sypki goracy kubek serowy, dobre bylo 😀 ale trzeba dobrze rozsypac

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code