Mazurek kajmakowy

Mój pierwszy mazurek. A w sumie zrobiłam od razu 3, jeden z normalnej porcji, i dwa mniejsze, „połówki”.

Składniki:
250 g mąki ♥ 160 g masła ♥ 100 g cukru pudru ♥ 1 żółtko ♥ 1 puszka mleka słodzonego ♥ polewa czekoladowa, bakalie – do dekoracji

Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby puszka była przykryta i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem na jednolitą masę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folie i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ew. wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą) – mi starczyło na dwie keksowe formy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby nie robiły się bąble od spodu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok. 15 minut – ciasto powinno mieć złocisty kolor. Na lekko przestudzonym mazurku (czas od wyjęcia z piekarnika, do momentu skończenia gotowania się mleka wystarczy) rozsmarowujemy przegotowane mleko – powinno mieć kolor toffi/krówki.

Wierzch mazurka dekorujemy wedle uznania (ja “namalowałam” za pomocą czekolady i płatków migdałowych bazie).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code