Makaronowe muszelki z borowikami

W lipcu wybrałam się na wycieczkę do Kartuz, do rodzinnego domu N. Podróżując po okolicy co kawałek stali z borówkami, truskawkami, kurkami i moimi ulubionymi – borowikami. Nie mogłam się oprzeć i bez względu na cenę postanowiłam zabrać trochę ze sobą do domu. Gdy wróciłam wieczorem do domu, mój mężczyzna był bez śniadania i obiadu 😉 przystanął więc na poświęcenie połowy grzybów na makaron, a druga połowa wylądowała w zupie.

Borowiki oczyściłam, osuszyłam, nóżki delikatnie obrałam. Kapelusze pokroiłam w kostkę o boku ok. 2cm, natomiast nóżki drobniej – ok. 1cm 1 cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na maśle, a następnie dodałam do niej pokrojone grzyby. Ważne aby grzyby miały dużo miejsca na patelni, żeby się ładnie podsmażyły, a nie udusiły na papkę. Gdy grzyby były gotowe wlałam na patelnię 18% słodką śmietankę, całość doprawiłam solą, pieprzem i cząbrem, sos zredukowałam na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Na talerz wyłożyłam makaronowe muszelki ugotowane al dente wg instrukcji na opakowaniu, polałam sosem, a na koniec posypałam tartym parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jedna myśl na temat “Makaronowe muszelki z borowikami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code