Makaron zapieczony z kurkami i kurczakiem

Lubimy kurki. Przyniósł kurki, kurki z kurczakiem wylądowały w piekarniku 🙂

Kurki podsmażyłam na dużej patelni na maśle (pamiętajcie, że grzybów się nie tłoczy na patelni). Podlałam białym półwytrawnym winem. 30% śmietankę wymieszałam z żółtkiem, startym parmezanem i estragonem. Wlałam do kurek, zredukowałam sos na małym ogniu mieszając regularnie.
Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kostkę i zrumieniłam na maśle z dodatkiem kolorowego świeżo mielonego pieprzu i czosnku.
Makaron ugotowałam al dente.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam pulpą pomidorową. Na pomidory wyłożyłam makaron, kurczaka na koniec kurki z sosem. Całość posypałam lekko  startym żółtym serem, przekryłam luźno folią aluminiową i zapiekłam 30 min w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Na ostatnie 5 min ściągnęłam folię, aby ser się zarumienił.
Podane z kieliszkiem białego wina…

5 myśli na temat “Makaron zapieczony z kurkami i kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code