Makaron z sosem z boczku i sera

Szybki obiad.

Składniki (na 3 wygłodniałe osoby):
30 dkg boczku wędzonego parzonego/gotowanego ♥ 20d kg serka topionego (zwykły albo z ziołami) ♥ duży kubek śmietany 18% ♥ 1 duża cebula ♥ 2-3 ząbki czosnku ♥ zioła: bazylia, oregano, tymianek, majeranek, cząber itp. (albo zastosować mix w postaci ziół prowansalskich) ♥ sól, pieprz (najlepiej spróbować boczek, czy nie jest słony, żeby nie przesadzić z solą)

Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Na odrobinie oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać do boczku. Trzymając patelnię na małym ogniu powoli dodać śmietanę i wymieszać. Dodać serek topiony. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Poczekać do całkowitego rozpuszczenia się serka, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Podawać gorące (szybko stygnie i szybko gęstnieje) z makaronem. Można posypać startym tym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code