Makaron z kurczakiem i szpinakiem

makaron02a.jpg

Składniki na 4 porcje:
♥ pół kilograma świeżych liści szpinaku,
♥ 2 małe podwójne filety z kurczaka,
♥ 200 g ulubionego makaronu,
♥ 4 łyżki masła klarowanego,
♥ 200 ml mleka,
♥ 2 łyżki mąki,
♥ 3 ząbki czosnku,
♥ tymianek, słodka papryka,
♥ sos sojowy.

Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. 

Kurczaka myjemy i kroimy w centymetrowej wielkości kostkę. Smażymy na 2 łyżkach masła, gdy mięso zrobi się białe, dolewamy łyżkę sosu sojowego i dodajemy szpinak. Dusimy, aż szpinak zwiędnie. 

Dwie łyżki masła topimy w garnku, dodajemy dwie łyżki mąki. Mieszamy, następnie dolewamy mleka, dodajemy ser, paprykę i tymianek. Dokładnie mieszamy. Sos powinien mieć gęstość śmietany.

Na talerzu układamy: szpinak, ugotowany makaron, sos i mięso.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code