Makaron, pesto, pomidorki i rukola

Rukola i pomidorki koktajolowe. Czyli to co od kilku miesięcy ubóstwiam. Do tego lubiane przez mnie spaghetti. I nowość w mojej kuchni – pesto. W środę namówiła mnie Karola, żebym spróbowała. Więc kupiłam pomidorowe i zwykłe. Do tego kupiłam standardowe, jak na mnie, składniki: pomidorki, rukolę, mozarellę, oliwki i zgrzewkę wody 😉

Obiad ekspresowy – gotujemy makaron, w międzyczasie całą resztę zdążymy przyrządzić 🙂 a do tego pyszności same.

Składniki (na 1 porcję):

  • 6 pomidorków koktajlowych + 1 do przybrania
  • garść świeżych liści rukoli
  • makaron do spaghetti
  • 2 czubate łyżeczki pesto z pomidorami
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie – 2-3 plasterki szynki lub kawałek boczku
  • łyżka oliwy

Gotujemy makaron wg opisu na opakowaniu, al dente. Pomidorki kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy, (wędline/boczek drobno kroimy). Wrzucamy wszystko na rozgrzaną na patelni oliwę. Rumienimy wszytko – pamiętając o mieszaniu. Ugotowany makaron wyciągamy z wody i wrzucamy na patelnię, dodajemy pesto. Smażymy 1-2 minuty, mieszając cały czas. Wykłądamy na talerz, posypujemy rukolą i pokrojonym pomidorkiem.

Jedna myśl na temat “Makaron, pesto, pomidorki i rukola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code