Łazanki z młodą kapustą

Mam tak od czasu do czasu, że mogę codziennie jeść dany produkt. Szczególnie ma się to w przypadku sezonowych warzyw. Jak tylko się pojawią, to bym mogła je jeść do każdego posiłku. Ostatnio młoda kapusta. Czy to duszona, doprawiona na milion sposobów.  To w surówce. To gołąbki. To łazanki. Tym bardziej, że łazanki z każdym rodzajem kapusty mogę jeść 🙂


Na 2-3 porcje.
20 dkg wędzonego boczku
kroimy w zapałki. 20 dkg podwędzanej kiełbasy (np. toruńska) kroimy w kostkę. Boczek wrzucamy na dużą, suchą patelnie i stawiamy na gazie. Po gdy boczek zacznie puszczać tłuszcz dodajemy kiełbasę i rumienimy mięso. 1/2 młodej kapusty siekamy. W garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy kapustę, obsmażamy mieszając przez 1 min. Wlewamy 100 ml wody i dusimy pod przekryciem przez 10 min. Do kapusty dodajemy kiełbasę i boczkiem, doprawiamy solidnie świeżo mielonym pieprzem, mieszamy dokładnie. Podajemy z ugotowanym makaronem typu łazanki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code