Kurczak z warzywami w czerwonym curry

Wczoraj był dzień z Karolinką. Zaczął się od wczesnego obiadu (bo u mnie obiad o 13 to wczesny obiad). Karolinka przyjechała na obiad, więc chciałam zrobić coś, dobrego, sycącego, ale lekkiego zarazem, bo czekało nas długie popołudnie i wieczór na 29. Rawa Blues Festival. Jako prowiant na koncerty zabrałam ciasteczka kawowe. Te również sprawdziły się wyśmienicie. Niestety mama pojechała w ten dzień na wycieczkę do Kazimierza i zabrał syfrzaka. Dlatego zdjęcia brak.

Składniki na 6 porcji:

  • 2 podwójne, średniej wielkości filety z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka białej fasolki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni por
  • 1 duża, czerwona papryka
  • czerwona pasta curry – ja użyłam tej z Tao Tao, 2/3 słoiczka, aczkolwiek wydaje mi się że curry kupione w sklepie z orientalną żywnością może być ostrzejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki garam masali
  • olej do smażenia

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę 1-2cm. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju wymieszanego z 6 łyżeczkami czerwonego curry. Wrzucamy na patelnię kurczaka i smażymy. W woku (lub na patelni) rozgrzewamy 2 łyżki oleju oraz 2 łyżeczki curry. Wrzucamy na to odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, oraz pokrojoną w zapałki marchewkę, paprykę w paseczki (0,5-1cm szerokości), posiekany drobno czosnek oraz pora pokrojonego w pół talarki. Podsmażamy warzywa przez 3-4minuty, posypujemy garam masalą, następnie wlewamy 150ml wody i dusimy. Tak żeby papryka zmiękła, ale nie nie rozgotowała się. Na koniec mieszamy warzywa z mięsem. Sosu nie trzeba zagęszczać – fasola zrobi to za nas 🙂 Można podawać z ryżem. Lub bez 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code