Kurczak z bobem w rukolowym pesto.

Jako, że się w sobotę uziemiłam przynajmniej na tydzień (chodzenie na spacery mające na celu zwiedzanie zabytków szkodzi zdrowiu – minister kultury powinien zrobić na ten temat kampanię społeczną…), postanowiłam czas ten poświęcić na uzupełnienie zaległości. Kilka przepisów czeka w kolejce do wrzucenia, gotować za dużo nie będę, przynajmniej póki prawa dłoń nie dojdzie do siebie. Zresztą zdjęcie do dzisiejszego przepisu mówi samo za siebie. Danie smakuje zarówno mi, jak i M. Aż dziwne, że jeszcze się nie pojawiło u mnie na blogu 😉

Danie bardzo proste w przygotowaniu, trochę rozłożone w czasie, ale ma też to swoje dobre strony – wcześniej możemy ugotować bób i przygotować pesto z rukoli, a mając już przygotowane „półprodukty” zrobienie reszty to kwestia 20 min (no bo makaron musi się ugotować :)) M. zresztą wykonał całą „brudną” robotę, ja tylko operowałam przy malakserze i patelni 🙂

 Na 4 porcje.
1 kg bobu zalewamy zimną wodą, stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy gaz i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 min – sprawdzamy bób, powinien pozostać lekko twardy. Odcedzamy ugotowany bób, przelewamy zimną wodą. Bób obieramy z łupinek.
10 dkg rukoli, 4 łyżki łuskanego słonecznika, 2 ząbki czosnku2 łyżki tartego parmezanu 10 łyżek oliwy extra virgin cytrynowej (można zastąpić oliwą klasyczną z dodatki 1 łyżki świeżego soku z cytryny) miksujemy w malakserze (lub za pomocą blendera) na jednolitą masę.
1 średniej wielkości podwójną pierś z kurczaka kroimy w 1 cm kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy dokładnie kurczaka. Jeżeli puści dużo soków – redukujemy płyn, tak żeby zostało go 2-3 łyżki.
Dodajemy obrany bób, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, obsmażamy 2-3 minuty, stale mieszając.
Zmniejszamy pod patelnią gaz do minimum. Dodajemy rukolowe pesto oraz 125 ml słodkiej śmietanki 18%. Dokładnie mieszamy.
Podajemy z makaronem (najlepiej razowym, ugotowanym al dente). Można dodatkowo posypać tartym parmezanem. 

3 myśli na temat “Kurczak z bobem w rukolowym pesto.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code