Kurczak na zielono

Sezon na bób. Kurczak w gęstym, zielonym, aromatycznym sosie.

Składniki:
♥ podwójny filet z kurczaka, 
♥ bób (ok. 300 ml), 
♥ 2 ząbki czosnku,
♥ 1/2 cebuli, 
♥ tymianek, sól, pieprz, 
♥ 2 łyżki masła klarowanego.

Kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy solimy i pieprzymy, następnie rumienimy na maśle.
Bób gotujemy w wodzie (przez 15 minut), następnie odcedzamy, płuczemy zimną wodą i łuskamy.
Na maśle rumienimy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy do tego bób, doprawiamy tymiankiem. Podsmażamy chwilę, dodajemy kurczaka, porządnie mieszamy (jak bób się trochę rozwali, to nic nie szkodzi).

Podajemy z ryżem lub kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code