Kruche z jabłkami

Ciasto, które w moim rodzinnym domu funkcjonuje jako „szarlotka”. Co więcej pojawia się również w innych wariacjach – ze śliwkami węgierkami oraz agrestem.

Przekrojone na pół śliwki, wydrylowane układamy gęsto jedna przy drugiej (na zimę można zamrozić przekrojone na pół śliwki). Podobnie z agrestem, można użyć świeżego lub mrożonego – pomijamy wtedy cynamon.

Składniki na formę o wymiarach 36 x 24 cm:
♥ 4 szklanki mąki 
♥ 1 szklanka cukru 
♥ 125 g margaryny lub masła
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
♥ 1 jajko 
♥ 1 żółtko 
♥ 1 mały kubek kwaśnej śmietany 

*szklanka = 125 ml

♥ 1,5 kg jabłek 
♥ cynamon i cukier do posypania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm, wyłożyć nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrawki odłożyć. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ułożyć na cieście. Pozostałą część ciasta rozwałkować na placek o grubości 2 mm i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta, posypać cukrem i cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 40-45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code