Kruche babeczki z czekoladowym musem i malinami

Obiecuję sobie, że następny deser będzie pieczony 😉 w końcu piekarnik stoi już w kuchni (tylko czeka na wymianę uszkodzonej w transporcie blachy), a tym czasem kolejne babeczki na spodzie z pokruszonych ciastek połączonych czekoladą, tym razem białą. Natomiast w środku – mus czekoladowy i maliny.

Mus po przygotowaniu można wstawić na 30 minut do lodówki, żeby trochę zgęstniał, a następnie użyć rękawa cukierniczego do nakładania szprycy. Ja byłam leniwa, więc wpakowałam go od razu do babeczek.

Zamiast malin można użyć innych owoców (najlepiej lekko kwaśnych).

Składniki na 12 babeczek:

– 100 g białej czekolady
– 75 g biszkoptów

– 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
– 2 żółtka
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka wody
– 250 ml śmietanki kremówki

– 150 g malin

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopty kruszymy w malakserze (lub ścieramy na tarce). Mieszamy dokładnie biszkopty z rozpuszczoną czekoladą i wylepiamy nimi wyłożone papilotkami foremki do babeczek.

Mus
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żółtka z cukrem i wodą ubijamy na puszystą masę – powinna być jasno kremowa i mieć dość sztywną konsystencję.
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno.
Do żółtek z cukrem dodajemy roztopioną czekoladę, dokładnie mieszamy.  Następnie do masy dodajemy stopniowo bitą śmietanę – mieszamy mikserem na niskich obrotach (lub ręcznie – za pomocą trzepaczki balonowej).

Gotowym musem napełniamy babeczki i dekorujemy malinami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code