Krewetki w sosie słodko-pikantnym

Makaron ryżowy z krewetkami. Czyli coś co Tygryski lubią najbardziej 😉

Składniki na 3 porcje:
♥ 400 g obranych krewetek koktajlowych 
♥ 400 g mieszanki warzyw orientalnych (fasola, papryka, cebula, pędy bambusa, grzybki moon, kiełki, etc.)
♥ 50 ml sosu sojowej
♥ 1/2 łyżeczki chilli w proszku
♥ 1 łyżka miodu
♥ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
♥ oliwa do smażenia
♥ 1/4 łyżeczki curry
♥ makaron ryżowy

Sos sojowy, miód, mąkę i chilli mieszamy z 150 ml ciepłej wody i odstawiamy. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy krewetki z dodatkiem curry. Warzywa smażymy w woku, aż zmiękną. Dodajemy krewetki oraz sos i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstniej. Podawać z makaronem ryżowym.

Krewetki można zastąpić kurakiem. Też dobre.

krewetki2.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code