Krem z porów

W tęsknocie za wiosną (chociaż, ja lubię zimę). rozgrzewająca zupa krem z porów.

Na 4 osoby.

2 średnie pory myjemy. Zielone liście odcinamy, usuwamy suche końcówki. Białą część i jasno zieloną kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Pokrojonego pora szklimy na maśle (nie rumienimy). Odkładamy 3-4 łyżki pora. Do garnka wlewamy 1,5l bulionu (ewentualnie wody), dodajemy zeszklonego pora oraz zielone liście. Doprawiamy czosnkiem, imbirem i czarnym pieprzem. Gotujemy przez ok. 20 min, aż por zmięknie. Zielone liście wyciągamy, resztę zupy miksujemy blenderem. Dodajemy odłożonego zeszklonego pora, zaciągamy 100ml 18% śmietanki. Można podawać z grzankami.

3 myśli na temat “Krem z porów”

  1. A ja ostatnio też odkryłam świetny przepis na zupę krem z pora… Robię podobnie jak Ty, ale po zeszkleniu pora na maśle dodaje pokruszony czerstwy chleb (trochę to taka zasmażka) a potem mniej więcej jak Ty… przyprawy wg gustu i jest zaskakująco dobra 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code