Krem kukurydziany

Krem z kukurydzy

Ostatnio, gdy wspomniałam o korzystaniu z lidlomixa zostałam zapytana, czy polecam ten sprzęt i czy do czego się przydaje. Postanowiłam więc pokazać również takie przepisy, które można wykonać przy pomocy multicookera (ale również bez tego sprzętu).

Na początek krem z kukurydzy, który lubią moi chłopcy. Dla dorosłych dodaję trochę chili. Przepis jest w wersji wegańskiej, ale olej można zastąpić masłem, śmietankę kokosową – zwykłą, a zamiast bulionu użyć nawet rosołu).

Składniki na 4 porcje:

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 puszki kukurydzy (po odsączeniu ok. 2 x 285 g)
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 szczypta suszonego imbiru
  • 1 szczypta chili lub ½ posiekanej świeżej papryczki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z ½ limonki
  • 100 ml śmietany kokosowej 12-18%
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
  • garść nachosów solonych (lub najlepiej domowych!)

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy (jeśli korzystamy z multicookera ustawiamy: 5 sekund / prędkość 6, zgarniamy kawałki łopatką ze ścianek).

Posiekane warzywa szklimy w garnku o grubym dnie przez 2 minuty na oleju (przypiekanie / 2 minuty / 110*C).

Dodajemy odsączoną kukurydzę, bulion, przyprawy, cukier i sok z limonki. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu (20 minut / 100*C / prędkość 1).

Zupę miksujemy na gładko blenderem (20 sekund / prędkość 9). 

Gotową zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką i podajemy z nachosami do zagryzania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code