Ostatnio, gdy wspomniałam o korzystaniu z lidlomixa zostałam zapytana, czy polecam ten sprzęt i czy do czego się przydaje. Postanowiłam więc pokazać również takie przepisy, które można wykonać przy pomocy multicookera (ale również bez tego sprzętu).
Na początek krem z kukurydzy, który lubią moi chłopcy. Dla dorosłych dodaję trochę chili. Przepis jest w wersji wegańskiej, ale olej można zastąpić masłem, śmietankę kokosową – zwykłą, a zamiast bulionu użyć nawet rosołu).
Składniki na 4 porcje:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 puszki kukurydzy (po odsączeniu ok. 2 x 285 g)
- 700 ml bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- 1 szczypta suszonego imbiru
- 1 szczypta chili lub ½ posiekanej świeżej papryczki (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- sok z ½ limonki
- 100 ml śmietany kokosowej 12-18%
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
- garść nachosów solonych (lub najlepiej domowych!)
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy (jeśli korzystamy z multicookera ustawiamy: 5 sekund / prędkość 6, zgarniamy kawałki łopatką ze ścianek).
Posiekane warzywa szklimy w garnku o grubym dnie przez 2 minuty na oleju (przypiekanie / 2 minuty / 110*C).
Dodajemy odsączoną kukurydzę, bulion, przyprawy, cukier i sok z limonki. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu (20 minut / 100*C / prędkość 1).
Zupę miksujemy na gładko blenderem (20 sekund / prędkość 9).
Gotową zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką i podajemy z nachosami do zagryzania.

