Kotlety rybne

Od jakiegoś czasu myślałam o zrobieniu kotletów z rybki, ale jak już dorwałam dorsza, to już obiad przygotowywany był na szybko – czyli doprawić rybę, obtoczyć w mące i na patelnię (z masłem!). Tym razem po powrocie z pracy jeszcze z głodu nie umieraliśmy, więc mogłam sobie pozwolić na to małe urozmaicenie. Do kotletów sałatka z maminych słoików i tyle! Oczywiście do rybki można dodać również ziemniaki, czy to gotowane, czy frytki oraz ulubiony sos (np. czosnkowy lub chrzanowy).

kotlety_rybne_1

Składniki na 8 kotletów:

– 0,5 kg filetów z białej ryby, np. dorsza
– 2 jajka
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 kajzerka
– bułka tarta do panierowania
– olej do smażenia
– sól, pieprz

Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, następnie mocno ją odciskamy z nadmiaru wody. Filety osuszamy ręcznikiem. Kajzerkę, rybę i natkę pietruszki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub mielimy w malakserze, dodajemy 1 jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest nadal zbyt mokra – nie da się z niej uformować kotletów – dodajemy do niej 2-3 łyżki bułki tartej. Uformowane kotlety moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor

 

Jedna myśl na temat “Kotlety rybne”

Pozostaw odpowiedź Klaudia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code