Kopytka dyniowe

Wyrabiamy ciasto: 1 szklanka puree z dyni, 2 szklanki puree z ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki posiekanych liści bazylii, ok. 1 szklanka mąki ziemniacznej, ok. 1 mąki pszennej (tej ostatniej tyle, żeby ciasto się nie kleiło, ale było elastyczne). Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałki o średnicy ok. 3-4cm. W odległości 1cm robimy nacięcia do połowy wałka tępą stroną noża. Następnie kroimy pod kątem 90 stopni do nacięć wałek na 1cm szerokości kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty po wypłynięciu.

Mi wyszło kopytek na 4 dwuosobowe porcje, z czego 3 wylądowały w zamrażarce.

 

 

Dodane do akcji:

5 myśli na temat “Kopytka dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code