Kokosowe curry z kurczaka z ryżem i warzywami

Twórczość własna. Z większości tradycyjnych dla kuchni indyjskiej składników. Bo mleko kokosowe było otwarte i trzeba było ogarnąć. Lekka słodycz kokosu złamana lekko pikantnym curry i korzennym smakiem garam masali.


Składniki (na 3-4 osoby):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 150ml mleka kokosowego
  • szklanka ryżu
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • mała czerwona papryka
  • 4-6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki żółtego curry w proszku
  • 4 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 posiekane drobno ząbki czosnku (posiekane, nie przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 (do ryżu) + 4 (do kurczaka) łyżki oleju do smażenia

Ryż:
Na dnie rondelka/garnka rozgrzewamy 2 łyżki oleju z 1 łyżeczką kurkumy i łyżeczką vegety. Gdy przyprawy zaczną „skwierczeć” wsypujemy do garnka ryż i dokładnie mieszamy. Zalewamy ryż 1 szklanką gorącej wody. Gdy ryż wypije całą wodę, dolewamy kolejną szklankę gorącej wody. Jeśli po wypiciu 2 szklanek, dalej będzie niedogotowany dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody (ale powinien być dobry). Ryż od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby nie przywarł do dna garnka (2-3 razy w czasie całego gotowania)

Kurczak:
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z posiekanym czosnkiem, curry i słodką papryką. Gdy olej się zagrzeję (przyprawy zaczną skwierczeć) wrzucamy na patelnię kurczaka pokrojonego w kostkę (ok. 2cm). Energicznie mieszamy, aby kurczak był obtoczony w przyprawach i mięso na brzegach się ścięło (gdy szybko się zetnie biało na zewnątrz kawałka mięsa, wtedy woda nie wyparowuje ze środka i mięso pozostaje soczyste). Zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10min od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego mięsa wlewamy mleko kokosowe, oraz dodajemy ryż, całość mieszamy.

Warzywa:
Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na dużych oczkach, bądź kroimy na tzw. zapałki. Pora kroimy w cienkie talarki, paprykę w drobną kostkę. Na dnie rondla rozpuszczamy masło, dodajemy do niego garam masalę. Gdy masło zacznie skwierczeć wrzucamy do rondla warzywa i dokładnie mieszamy. Szklimy warzywa przez 1-2min, następnie podlewamy warzywa połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Danie podajemy w głębokim talerzu, na połowę talerza nakładamy warzywa, na drugą curry z kurczaka i ryżu. Całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

2 myśli na temat “Kokosowe curry z kurczaka z ryżem i warzywami”

  1. w Trójmieście na pewno dostaniesz garam masalę, ona tu niezbędna no. Jak nie znajdziesz, to ja Ci kupię i poślę:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code