Jajecznica z pomidorkami cherry na liściach rukoli

Leniwa niedziela. Przynajmniej poranek. Słonecznie Szkoda, że nie ma tarasu, bo nawet wyśmienite śniadania smakują jeszcze lepiej na świeżym powietrzu, w porannym słońcu. Rukola i bazylia z ogródka. Pomidorki jeszcze kupne, ale nie mogę się doczekać aż będę mieć moje, wyhodowane.

Składniki (na 2 osoby):
5 jajek ♥ dwie garście pomidorków cherry ♥ dwie garście rukoli ♥ 2 plastry wędliny (co się trafi, ja miałam pod ręką szynkę gotowaną) ♥ kilka listków bazylii ♥ pół średniej wielkości cebuli ♥ sól  ♥ masło klarowane lub oliwa do smażenia

Pomidorki przekrawamy na pół i podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż lekko zmiękną (ok. 5min), pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Jeśli chce nam się brudzić dwie patelnie, to na drugiej w międzyczasie lekko rumienimy posiekaną szynkę i cebulkę. (Jeśli używamy jednej, to pomidorki odkładamy na bok do miseczki na czas smażenia cebuli i wędliny.)

Do cebulki wlewamy białka jajek. Jak zaczną się ścinać wlewamy żółtka i wrzucamy pomidorki oraz bazylię. Delikatnie mieszamy i czekamy aż się zetnie do końca.

Podajemy na liściach rukoli.

 

4 myśli na temat “Jajecznica z pomidorkami cherry na liściach rukoli”

  1. Pingback: myself.rogatek.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code