Jagnięcina z karmelizowanymi marchewkami i młodymi ziemniakami.

Uwielbiam jagnięcinę. U nas jest niestety mało popularna (i dość droga w porównaniu z naszym „codziennym” mięsiwem). Wyznając zasadę, żyjemy po to by jeść, od czasu do czasu (czyli raz w miesiącu) pozwalam sobie zaszaleć i kupić coś droższego niż schabowy czy nawet kawałek dobrej wołowiny. W tym miesiącu jest to jagnięcina, w przyszłym będę polować na kawałek kaczki lub królika 😉

Naoglądałam się ostatnio trochę Rachel Khoo (książeczka jest już u mojego brata, teraz czekam aż ruszy się on z nią na pocztę i pośle ją do mnie) i poprzeglądałam porady Julii Child. Wypadkową stał się prezentowany dziś obiad. Nie wiem na ile można to podciągnąć do kuchni francuskiej, ale jest dużo masła 😀 Plaster udźca jagnięcego, młode ziemniaki z masłem i tymiankiem, młode karmelizowane marchewki, również z tymiankiem. Dla mnie zestaw idealny. Ja tylko jak zwykle przesadziłam z pieprzem, polecam go dodać dosłownie małą szczyptę do smaku, nie więcej 😉 Świeży tymianek można zastąpić suszony, podobno smakuje tak samo, ale dla mnie świeży jest o wiele intensywniejszy.

Na 2 porcje.

Karmelizowana marchewka
4 młodym marchewkom
ucinamy natkę zostawiając 1-2 cm zielone ogonki (zabieg czysto dekoracyjny, można obciąć całe). Obieramy je i gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli przez 10-15 min, marchewki powinny zostać lekko twarde. Ugotowane marchewki wyciągamy z wody, przekrawamy wzdłuż na pół. W garnku pozostawiamy 2 łyżki wody w której marchewki się gotowały, wkładamy z powrotem marchewki, dodajemy 2 łyżki masła i posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Karmelizujemy na niewielkim ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszając (obracając marchewki na drugą stronę) do momentu kiedy cukier się rozpuści, a marchewki zrobią się błyszczące (ok. 5 min). Ściągamy z ognia, dodajemy 4-5 gałązek tymianku, mieszamy i zostawiamy w garnku pod przekryciem na jeszcze kilka minut.

Młode ziemniaczki z masłem i tymiankiem
8-10 młodych ziemniaczków
szorujemy dokładnie i kroimy w 1 cm grubości plastry. Gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, do garnka dodajemy 1 łyżkę masła i posiekane 4-5 łodyżek tymianku. Delikatnie mieszając obsmażamy ziemniaczki przez 2-3 minuty.

Smażona jagnięcina
Plaster udźca jagnięcego
(ok. 250-300 g wystarczy, mięso jest chude, więc po smażeniu dużo nie straci), o grubości 1-1,5 cm, najlepiej z kością, 1 godzinę przed smażeniem (można dzień wcześniej) nacieramy solą, 1 ząbkiem czosnku i czerwoną słodką papryką. Na patelni (niewiele większej od naszego kawałka mięsa) rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła (lub 2 łyżki oleju do smażenia z łyżką masła zwykłego). Kładziemy mięso na patelnię, obsmażamy z obu stron po ok. 30 sekund, następnie zmniejszamy gaz i smażymy an rumiano-brązowy kolor z obu stron. W razie potrzeby delikatnie (po 1-2 łyżki) podlewamy wodą). Usmażone mięso ściągamy z patelni, dzielimy na porcje. Na patelnię wrzucamy 1/2 młodej cebulki drobno posiekanej i szklimy ją. Podlewamy 100 ml wody wymieszanej z 1 łyżką mąki, doprawiamy szczyptą pieprzu. Energicznie mieszając czekamy aż sos zgęstniej.

Mięso podajemy polane sosem z marchewką i ziemniaczkami. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

Jedna myśl na temat “Jagnięcina z karmelizowanymi marchewkami i młodymi ziemniakami.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code