Tradycyjny obiad, który pamiętam z dzieciństwa 😉
Składniki na 4 porcje:
400 g łopatki wieprzowej ♥ 400 g pieczarek ♥ 1 średnia cebula ♥ 400 ml mleka kokosowego ♥ 5 łyżek masła klarowanego do smażenia ♥ sól, pieprz ♥ 100 ml wody ♥4 łyżki kleiku ryżowego (ew. 2 łyżki mąki) ♥ pęczek natki pietruszki
do podania: ugotowana kasza gryczana, ogórki kiszone
Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, natomiast mięso kroimy w kostkę o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy na niej cebulę, następnie przekładamy do miski. Na patelnie dodajemy 1 łyżkę masła 1/3 pieczarek, dodajemy szczyptę soli i smażymy przez 3-4 minuty kilkakrotnie mieszając. Usmażone pieczarki dodajemy do cebuli. Analogicznie postępujemy z pozostałą częścią pieczarek*. Po usmażeniu pieczarek dodajemy ostatnią łyżkę masła na patelnie i smażymy mięso, mieszając, do momentu kiedy się zrumieni, Do usmażonego mięsa dodajemy wcześniej przygotowane cebulę i pieczarki oraz mleko kokosowe, dokładnie mieszamy. Dusimy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Sos zagęszczamy 4 łyżkami kleiku ryżowego, doprawiamy pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
*Smażenie wszystkich pieczarek razem spowoduje, że się podduszą w sosie własnym – zrobią się rozmiękczone i czarne.