Przez ostatni tydzień widziałam chyba więcej grzybów niż przez całe dotychczasowe życie. Jadąc drogą przez Puszczę Knyszyńską, co chwilę mijaliśmy grzybiarzy z pełnymi wiadrami. Byliśmy na urlopie na Podlasiu i nawet się przez chwilę zastanawiałam czy nie kupić słoiczków, octu i przypraw… następnym razem może profilaktycznie zabierzemy na urlop suszarkę do grzybów 😉
W czasie jednego, niezbyt długiego spaceru, zebraliśmy całkiem sporo podgrzybków, maślaków pstrych, kilka kurek i 3 kanie. Pierwszy raz zebrałam kanie – doszłam do wniosku, że trzeba się uczyć, rozwijać i poszerzać horyzonty. I na pewno nie były to ostatnie kanie w moim życiu. Posypane solą i pieprzem, obtoczone w jajku i bułce tartej, a następnie usmażone na oleju z dodatkiem masła przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Muszę znaleźć jakieś kaniowisko w okolicach Trójmiasta.
Z zebranych grzybów zrobiliśmy jajecznicę, zupę grzybową oraz tartę, którą można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, na przykład na spacerze w Puszczy, albo zabrać do pracy 😉
Składniki na formę 20 x 30 cm:
♥ 100 g zimnego masła
♥ 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
♥ 1/3 szklanki zimnej wody
♥ 1/2 łyżeczka soli
♥ 2 szklanki pokrojonych w grubą kostkę kapeluszy podgrzybków i/lub borowików + kilka mniejszych grzybów do dekoracji
♥ 1 mała cebula
♥ 3 jajka
♥ 150 ml śmietany 30 % lub 36%
♥ masło klarowane do smażenia
♥ 2 łyżki ziół prowansalskich
♥ 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i podpiekamy spód przez 10 minut.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy grzyby i podsmażamy partiami – tak aby grzybów nie tłoczyć na patelni. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy przestudzone grzyby i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód, układamy przekrojone na pół grzyby do dekoracji. Tartę pieczemy przez 40 minut.
Podajemy ciepłą. Tartę można zjeść również na zimno (przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu).