Gryczane naleśniki

124c31409f0b11e3ab9a126ea4147b56_8

Składniki na 4 naleśniki:
1/2 szklanki mąki gryczanej ♥ 1 szklanka wody ♥ 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  ♥ 1 łyżka kakao (opcjonalnie) ♥ szczypta soli ♥ tłuszcz do smażenia

Mąkę gryczaną i ziemniaczaną dokładnie mieszamy z solą oraz kakao (jeśli używamy). Dodajemy wodę i ubijamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy na 30 minut. Przed każdym naleśnikiem rozgrzewamy 1/2 łyżeczki tłuszczu na patelni nalewamy ciasto na patelnię – dość cienko, tyle tylko żeby dno patelni zakryć w całości. Gdy ciasto się zetnie u góry, odwracamy naleśnika i dosmażamy przez 30-45 sekund. Podajemy z dżemem, owocami, itp.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code