Grilowany schab na poduszce pomidorowej z ryżem z warzywami

Kuzyn przyjechał na korepetycje do mamy. Zaraz po zajęciach, no to kuzyna studenta trzeba dokarmić 🙂


Składniki (na 4 porcje)

  • 4 plastry schabu (ok 1cm grubości)
  • 500ml pomidorów krojonych, bez pestek i skórki (z kartonika, puszki)
  • 250ml piwa jasnego
  • 250ml ryżu (miarką odmierzżam, albo szklanką)
  • zielona papryka
  • dwie duże marchewki
  • pół puszki kukurydzy
  • olej do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: garam masala, czerwona słodka papryka, kurkuma, vegeta, pieprz, sól, cząber

Wlewamy olej do garnka, w którym będziemy gotować ryż, tak, aby dno było przykryte. Wsypujemy ryż, energicznie mieszamy, aby ziarenka były całe pokryte tłuszczem, wsypujemy 1 łyżeczkę vegety i 1 łyżeczkę kurkumy, po czym zalewamy gorącą wodą, ok. 1cm powyżej powierzchni ryżu. Gdy cała woda zostanie wypita, dolewamy znowu wody, staramy się jak najmniej mieszać, jak już to bardzo powoli. Dolewać wody, aż ryż będzie ugotowany,.

Kukurydzę, startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno pokrojoną paprykę poddusić pod przykryciem z odrobiną wody, tak aby warzywa zmiękły. Dodać do ugotowanego ryżu, wymieszać.

Pomidory wyłożyć na patelnię, dodać posiekany czosnek i podgrzewać aż odparuje sok. Wlać piwo, wymieszać, dodać cząbru, dalej podgrzewać, mieszając, aż powstanie gęsta papka (polecam teflonową patelnię, żeby nie przywierało)

Mięso orpószyć (można już 1-2 godziny wcześniej) garam masalą, papryką, pieprzem i odrobiną soli. Upiec na grillu lub patelni grillowej po ok 10min z każdej strony, aż mięso zrobi się lekko rumiane.

Na talerz wyłożyć ryż, pomidory uformować na talerzu w placek niewiele większy od kawałka mięsa. Na pomidorach ułożyć upieczone mięso.

7 myśli na temat “Grilowany schab na poduszce pomidorowej z ryżem z warzywami”

  1. jasne że można, tak samo można kuraka zamiast schabu 😉

    ja tam nie jestem zwolenniczką trzymania się dokładnie przepisów:D

  2. jak z grilla to może nie, ale inaczej niż na zwykłej. Choćby dlatego, że nie leży to całe w tłuszczu, tylko na żeberkach.

    osobiście wolę z grillowej mięso/ryby czy warzywa, minus tylko taki, że długo się grzeje

  3. korzystasz moze z patelni grillowej? zastanawiam sie czy nie kupic, ale nie wiem na ile to ma sens. to znaczy czy z niej faktycznie wychodzi jedzenie jak na grillu, czy tez raczej dostane to samo co na zwyklej patelni, tylko poprzypalane we wzorek paskowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code