Gorgonzola. Z kurczakiem i brokułami. Ze szpinakiem.

Kupiłam kawałek gorgonzoli. Szpinak, brokuła, i kilka rodzajów makaronu. Piersi z kurczaka też się nawinęły.

Spaghetti z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym

Składniki (3 osoby):

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • pół brokuła
  • 150g gorgozoli
  • 100ml śmietanki słodkiej 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • makaron spaghetti

Kurczaka kroimy na kawałki (dla matematyków 2x1x1cm). Smażymy na patelni. Dodajemy zblanszowanego brokuła, podzielonego na drobne różyczki oraz posiekany czosnek. Zalewamy śmietanką, dodajemy rozdrobniony ser. Podgrzewamy aż ser się rozpuści, mieszamy delikatnie cały czas. Dodajemy ugotowany makaron al dente, mieszamy. Wykładamy na talerz. Można posypać parmezanem.

Szpinak z gorgonzolą

Składniki (2 osoby):

  • 500g szpinaku
  • 75g gorgonzoli
  • 75ml śmietanki słodkiej 18%
  • 2 ząbki czosnku

Szpinak płuczemy, wrzucamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy do rondla, dodajemy czosnek, ser i śmietankę. Mieszamy całość, podgrzewamy, aż ser się rozpuści, wymiesza z śmietanką. Poddajemy od razu.

Jedna myśl na temat “Gorgonzola. Z kurczakiem i brokułami. Ze szpinakiem.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code