Gołąbki

Takie tradycyjne z kapusty 🙂 uwielbiam. Wariacji mnóstwo. Ja podaję takie domowe, jak u babci 🙂

Składniki na 6-8 osób:
duża główka białej kapusty, z ładnymi liśćmi ♥ 50 dkg mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, mieszane) ♥ szklanka ryżu (3 szklanki bulionu warzywnego do ugotowania ryżu) ♥ 2 0dkg grzybów (pieczarki, jak i leśne pasują wyśmienicie) ♥ duża cebula, kilka ząbków czosnku ♥ masło ♥ bulion do zalania gołąbków ok. 2 szklanki ♥sól, pieprz, majeranek, (ew. sos sojowy, ja go zawsze dodaje do mięsa podczas smażenia)

sos:
500 ml bulionu warzywnego ♥ 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ♥ 150ml śmietany (18%, do zup i sosów) ♥ łyżka mąki ziemniaczanej

Delikatnie wycinamy głąb kapusty, starając się jak najmniej naruszyć liście. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy wierzchnie liście zmiękną, staną się półprzeźroczyste, wyjmujemy kapustę i obieramy miękkie liście. Resztę wkładamy znowu do garnka, gotujemy, obieramy, i tak dalej, aż obierzemy całą kapustę. Jeśli jakieś liście się rozwalą lub są zbyt małe, żeby zawijać w gołąbki, to nie wyrzucamy ich!
Ryż gotujemy na „al dente”.
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle, dodajemy mięso i smażymy.
Posiekane grzyby podsmażamy na maśle, następnie dusimy, aż będą miękkie.
Mieszamy ryż, mięso i grzyby, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nakładamy porcję farszu na liść, zwijamy w rulon, następnie końcówki zakładamy do środka. Nie należy się zniechęcać, mi ładnie się zwijały dopiero za 3 razem 😉
Pozostawionymi liśćmi wykładamy naczynie żaroodporne, układamy w nim ciasno gołąbki i całość zalewamy bulionem. Przykrywamy. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy gołąbki na ok. 40min. (Zamiast piekarnika, można gotować je w garnku, ale jeśli mamy do niego zaufanie, że nic się nie przypali – polecam teflonowe :])
Przygotowujemy sos – zagotowujemy bulion (jeśli z kostki, nie trzeba doprawiać, jeśli domowy, z warzyw to można doprawić vegetą), dodajemy do niego koncentrat, mieszamy dobrze. W odrobinie wody rozrabiamy łyżkę mąki, następnie dodajemy do tego śmietanę (mieszając suchą mąkę ze śmietaną narażamy się na grudki). Dodajemy do śmietany po łyżce sosu, mieszamy, czynność powtarzamy aż śmietana będzie letnia – hartujemy śmietankę. Następnie dodajemy śmietanę do sosu, dokładnie mieszamy i gotowe.
Gotowe gołąbki, wyciągnięte z resztek bulionu polewamy sosem i podajemy niezwłocznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code