W końcu i mnie gołąbki bez zawijania dopadły. Nie jadłam nigdy wcześniej takiej potrawy, a że w lodówce trochę wieprzowiny i młodej kapusty zostało… Do tego sos pomidorowy i młode ziemniaczki.
Na 3-4 porcje.
Kotlety mielone z kapustą
35 dkg łopatki wieprzowej mielimy. Do mięsa dodajemy 1 surowe jajko i posiekaną 1/4 główki młodej kapusty. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i ostrej czerwonej papryki. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy kotlety – jak zwykłe mielone – robimy kulkę o średnicy 5cm i delikatnie ją spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Sos pomidorowy
W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy na nim 1/2 średniej wielkości cebuli. Dodajemy 300 ml pomidorów (świeżych, obranych ze skórki lub gotowych krojonych) podgrzewamy w rondelku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą tymianku. Zagotowujemy i pozostawiamy odkryte na niewielkim ogniu na ok. 5 min. od czasu do czasu mieszjąc.
Młode ziemniaczki z tymiankiem
Młode ziemniaczki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzamy i przekrawamy ziemniaki na połówki. Do garnka dajemy 1 łyżkę masła oraz kilka gałązek tymianku i mieszamy z ziemniakami.
Kotlety podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami
niedawno i u mnie gościły.
są pyszne! prawda?
ja jednak mimo wszystko wolę „tradycyjne”, ale te złe nie były 🙂
Skusiłam się na zrobienie ich po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii w internecie i… Doprawdy nie wiem czym tu się zachwycać. Gołąbki są jakby za suche, przy wyciąganiu z garnka na talerz rozsypują się a smak przysmażonej kapusty zupełnie mi nie odpowiada. Poza tym najbardziej w gołąbku lubię mięso a w tych nie jest ono zbyt wyczuwalne. Zmarnowany kg mielonego,cała moja rodzina jest zawiedziona 🙁
przykto mi, że obiad okazał się niewypałem, aczkolwiek mi samej one się nie rozwalały – surowe były dość luźne, ale po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz na patelni białko szybko się ścieło i trzymały kształt. Ja osobiście w gołąbkach najbardziej lubię kapustę, i dzięki formowaniu dość niewielkich kotletów czas smażenia nie był długi i kapusta się nie przypaliła.
Oczywiście nie ma co porównywać do tradycyjnych gołąbków, bo z nimi ta potrawa ma tylko wspólne dwa składniki (mielone i kapustę).
Jeżeli w gołąbkach najbardziej Ci smakuje mięso, to może lepiej przygotować zwykłe mielone i do tego podać białą kapustę na ciepło 🙂