Gołąbek leniwy

Lubię białą kapustę, lekko słodkawą, i w surówce, i taką podgotowaną, lecz nadal chrupiącą. A w połączeniu z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym – uwielbiam. Natomiast nie jestem cierpliwa. Lubię „wyszukane” dania, ale tylko te na pozór skomplikowane w przygotowaniu. Leniwy gołąbek, to wersja dla tych co mają dość rozwijających się liści kapusty i wysypującego się farszu (czasem robię takie gołąbki, ale zazwyczaj po prostu brakuje na to czasu). Leniwy gołąbek smakuje jak tradycyjne gołąbki, a w formie lasagne’o-podobnej podanej z sosem pomidorowym – równie apetycznie wygląda (i tak, musi być sos pomidorowy, dla mnie gołąbki bez takowego sosu nie istnieją). Warianetm jeszcze jest dodanie podsmażonych na maśle, pokrojonych grzybów, do farszu, dodają jesiennego aromatu. Dla zapracowanych – porcję gołąbka z sosem można zabrać do pudełka i podgrzać w mikrofalówce.

Składniki na 6-8 osób:

  • średniej wielkości biała kapusta
  • szklanka ryżu
  • 50dkg mięsa mielonego (ja zmieliłam po 25dkg schabu i wołowiny na pieczeń)
  • olej do smażenia
  • ok 1.5l bulionu (warzywny, mięsny) – 0.5l na ryż, 0.25l na sos, 0.75 do całości farszu
  • sól morska, pieprz kolorowy rozgnieciony lub mielony, 1 łyżeczka cząbru i 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sos pomidorowy – 200g koncentratu pomidorowego, 100ml śmietanki słodkiej 18%, sól morska, łyżeczka suszonej bazyli

Ryż: na dnie garnka wlać 3 łyżki oleju, rozgrzać, wsypać ryż, zeszklić na niewielkim ogniu, mieszając cały czas, zalać ryż bulionem, tak żeby go lekko przykrył, gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem, dolewajać stopniowo bulion do końca. Ryż powinien być lekko twardy.

Mięso: zmielone mięso podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, żeby nie było surowe.

Kapusta: wycinamy głąb i wrzucamy całą główkę do gorącej wody (tak, żeby cała kapusta była pod wodą), gotujemy przez kilka minut, aż wierzchnie liście zaczną odchodzić. Wyciągamy kapustę i zdjemujemy miękkie liście. Czynność trzeba powtórzyć 3-4 razy, aby nie było problemu z obieraniem liści.

Ryż z mięsem mieszamy w dużej misce, doprawiamy przyprawami do smaku (ja preferuje dużo pieprzu).

Duże naczynie żaroodporne wykładamy liściami kapusty, tak żeby zachodziły na siebie i towrzyły 2-3 warstwy liści. na liście wykładamy połowę farszu, przykrywamy liścimi kapusty, następnie wykładamy resztę farszu i całość podlewamy równomiernie bulionem, na wierzch kładziemy również liście kapusty.

Naczynie wkładamy przekryte, do pierkarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40min – chodzi o to, żeby bulion został wessany przez ryż i zniknął z dnia naczynia, przez co cała potrawa zyska zwartą konsystencję.

Sos: do gorącego buliony dodajemy koncetrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy śmietankę (należy ją wcześniej wyjąć z lodówki, albo zahartować, żeby się nie ścieła!). Doprawiamy sos do smaku.

Gołąbka kroimy na porcje i delikatnie łoaptką wyjmujemy na głębszy talerz, podajemy z ciepłym sosem.

2 myśli na temat “Gołąbek leniwy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code